Werkstress, voorkom ziekte!

Werkstress

Dit blog is geschreven door Chantal. Ze maakte dit in het kader van de ‘Week van de Werkstress’. Chantal is senior arbeidsconsulent.

Het is donderdag, morgen is mijn wekelijkse parttime vrije dag, maar opeens stroomt het werk binnen. Diverse verzoeken om een curriculum vitae en brief te bekijken, een vraag om een nieuw traject op te pakken, administratieve taken die afgehandeld moeten worden. Daarnaast ook nog het verzoek om indien mogelijk een blog te schrijven over werkstress. Hoe toepasselijk, net nu mijn bordje opeens vol beladen ligt met werk. Herkenbaar? In deze blog lees je meer over werkstress en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit niet tot uitval leidt.

Werkstress. Iedereen ervaart dat anders. Met mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en hang naar perfectionisme ben ik er wel een beetje gevoelig voor. En ik ben niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde persoonlijke eigenschappen vaak leiden tot werkstress en burn-out.

 

Disbalans tussen belasting en belastbaarheid

Werkstress heeft te maken met een disbalans tussen belasting (datgene wat we te doen hebben) en belastbaarheid (dat wat we aankunnen). Kortdurende stress is niet erg. We gaan er even tegenaan en werken dat bordje weer wat leger, zodat alles weer behapbaar is. Maar als er lang te veel of te zware taken op ons bord blijven liggen die we niet meer weggewerkt krijgen, is er sprake van aanhoudende overbelasting. En dan liggen er gevaren op de loer: overspannenheid of zelfs erger, een burn-out, kan dan het gevolg zijn. Ook kunnen fysieke klachten ontstaan.

 

Burn-out door verminderde belastbaarheid

De gevolgen hiervan zien we bij VDHC Werkadvies regelmatig in ons werk. We begeleiden veel mensen die langdurig zijn uitgevallen met klachten ontstaan door aanhoudende overbelasting.

Een disbalans tussen belasting en belastbaarheid kan op twee manieren ontstaan. De hoeveelheid of intensiteit van werk kan zwaarder worden, waarmee de belasting dus zwaarder wordt. Maar het kan ook zijn – en dit is mijns inziens vaak het geval – dat iemands belastbaarheid lager wordt. Daardoor kan de persoon het werk dat hij voorheen prima aankon, niet meer aan. Vermindering van belastbaarheid kan bijvoorbeeld ontstaan door langdurige overbelasting, maar ook door restklachten na een ziekte of ongeval. Verder kunnen de overgang of omstandigheden in de privésituatie een oorzaak zijn, bijvoorbeeld mantelzorgtaken die veel energie vragen.

 

Bore-out

Minder bekend, maar zeker ook een vorm van disbalans, is onderbelasting. Hier is sprake van als iemand zich verveelt en te weinig uitdaging in zijn werk ervaart. Een aanhoudende onderbelasting kan leiden tot een bore-out, met soortgelijke klachten als een burn-out. Zorgen voor voldoende uitdaging in werk en afwisseling in taken kan helpen een bore-out te voorkomen.

 

Herken en bespreek werkstress

Om langdurige uitval te voorkomen is het als werknemer, maar ook als werkgever, belangrijk om werkstress serieus te nemen. Door werkstress op tijd te signaleren, oorzaken te bespreken en weer balans te creëren tussen belasting en belastbaarheid maak je de kans op uitval kleiner. Daarbij kan coaching op zelfkennis en zelfzorg helpen. De coach bespreekt met de werknemer dan zaken zoals het (h)erkennen van grenzen, stresssignalen en persoonlijke eigenschappen die iemand gevoeliger maken voor werkstress. Grenzen assertief leren aangeven, op tijd ontspanning zoeken, je energie managen en werken aan vitaliteit helpt balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren en te behouden.

 

Wat kan de werkgever doen?

Is nu alleen de werknemer aan zet? Zeker niet, ook de werkgever kan bijdragen aan het verminderen van werkstress. Hij kan binnen de organisatie autonomie en empowerment bieden. Dit stelt werknemers in staat om werk zelfstandig in te kunnen richten op een manier waarbij zij zich prettig voelen. Om mijn eigen werk als voorbeeld te nemen: ik vind het enorm fijn dat ik mijn eigen agenda kan beheren en veel vanuit huis kan werken. Terwijl er ook veel mensen juist blij zijn dat ze na het verplichte thuiswerken tijdens de coronapandemie nu weer regelmatig naar kantoor kunnen. Hierin je eigen keuzes kunnen maken, kan werkstress helpen verminderen of voorkomen.

 

Balans, vitaliteit en weerbaarheid

Het zoeken en vasthouden van een goede balans is dus de uitdaging waar we voor staan. Heel belangrijk daarbij is het vergroten van je vitaliteit en weerbaarheid om schommelingen in die balans te kunnen opvangen. Daarbij spelen voldoende beweging, ontspanning en gezonde voeding maar ook sociale contacten en ontplooiingsmogelijkheden een rol. Om duurzame inzetbaarheid te bevorderen doen werkgever en werknemer er goed aan om samen regelmatig even stil te staan bij de onderwerpen werkstress, balans en vitaliteit. Op tijd signaleren dat een aanpassing nodig is op één van deze gebieden en gepaste actie ondernemen kan veel ellende voorkomen.

 

Meer weten?

Meer lezen over werkstress, burn-out of mogelijkheden om vitaal en weerbaar te blijven? Kijk eens op de website van wvdws of onze lunchsessies nummer 3 (natural skills) , 5 (re-integratie bij burn-out) en 6 (de invloed van filosofie op Duurzame Inzetbaarheid).

Bevlogen of burn-out?

Wat is het moment waarop bevlogenheid omslaat in een burn-out? Tijdens onze klantendag eind 2023 spraken onze collega’s Anton en Tedske over burn-out. Hoe ontstaat het, wat zijn..

Bijna vakantie (stress)!

Ken je dat? Die ‘oeps over een week heb ik al vakantie’ stress? Het gevoel dat je nog zoveel werk moet afronden voor je vakantie, terwijl je minder..

Diagnose: WIA-uitkering

Het tot een (WIA) uitkering veroordeeld zijn kan nogal wat impact hebben. Dat weet ik zelf maar al te goed, aangezien ik ook deze ‘diagnose’ heb gekregen. Graag..