Bijna vakantie (stress)!

Vakantie (stress)

Dit blog is geschreven door Marjolein. Ze werkt sinds 2019 als administratief medewerker bij VDHC Werkadvies. Manon en Marjolein vormen samen ons Backoffice.

Ken je dat? Die ‘oeps over een week heb ik al vakantie’ stress? Het gevoel dat je nog zoveel werk moet afronden voor je vakantie, terwijl je minder tijd denkt te hebben dan werk. En dan daarnaast – als je het geluk hebt om op vakantie te kunnen – nog de inpakstress en ‘ik moet mijn hele huis poetsen want ik wil in een schoon huis thuiskomen’ stress. Oftewel: bijna vakantie (stress)!

Nou, ik heb bijna vakantie. Even kijken hoor… over drie weken. Oh, oeps, over drie weken al! Het scheelt dat we niet meer op vakantie gaan deze zomer, de inpak- en schoonmaak stress hoef ik niet aan mijn lijstje toe te voegen.

Heb ik een reden om stress te hebben?

Eens even kijken of er dan een reden voor stress over blijft. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden ‘moet’ ik ook content klaarzetten voor drie weken. En de meetperiode van Blik op Werk, ons klanttevredenheidsonderzoek, eindigt in mijn vakantie. Daarin heb ik dus ook nog wat werk te doen. En ik mag een hele leuke ‘save the date’ maken, waarover op mijn laatste werkdag voor de vakantie meer.

Als er iets is wat ik geleerd heb in mijn (werkende) leven is dat stress niet helpt. Het is ongezond. Regelmatig zie je dat mensen tijdens hun vakantie ziek worden omdat hun lichaam dan tot rust komt. Daar heb ik eigenlijk geen zin in, maar wie wel? Hier is zelfs een naam voor: Leisure sickness in het Engels. Een term die door hoogleraar Ad Vingerhoets al meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd en de hele wereld overging. Ook wel het omgekeerde Kortjakje-syndroom genoemd. Want Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet (lees hier het hele artikel over dit onderwerp).

Als er nog iets is wat ik heb geleerd, is dat de wereld niet vergaat als iemand niet aanwezig kan zijn op zijn/haar werk. Of wanneer niet alle taken kunnen worden uitgevoerd. Dat lost zichzelf vaak wel weer op. Is het niet linksom, dan rechtsom.

Stressregulatie

Stress is natuurlijk niet altijd te reguleren. Wat mij helpt is dat ik probeer prioriteiten te blijven stellen. Wat móet er echt gebeuren en wat kan wachten? Daarnaast is het voor mij van belang dat ik mijn werk-privé balans goed hou. De weegschaal kan niet aan beide kanten zwaar beladen worden. En tot slot: bewegen. Met mijn lage energieniveau en gezinsleven is dit niet makkelijk, maar ik probeer in ieder geval één keer per week hard te lopen (op een laag pitje, meer zit er nu niet in, maar ik gá).

Vakantie in zicht

Zal ik dit jaar werkstress hebben voor mijn vakantie? Ik hoop het niet. De enige die daar echt invloed op heeft ben ik zelf. In mijn vorige werk was ik vaak doodop en zo enorm toe aan vakantie. Dat heb ik nu echt minder gelukkig. Ik ben bewuster bezig met het zoeken naar mijn balans door het jaar heen. En als ik dan straks vakantie heb, weet ik dat ik een paar dagen nodig zal hebben om tot rust te komen en echt te ontspannen. Voor nu focus ik mij nog even op mijn werk en wens ik jullie allen een fijne én ontspannen vakantie toe!

Wil je meer tips voor een ontspannen vakantie? Kijk dan eens hier

Bevlogen of burn-out?

Wat is het moment waarop bevlogenheid omslaat in een burn-out? Tijdens onze klantendag eind 2023 spraken onze collega’s Anton en Tedske over burn-out. Hoe ontstaat het, wat zijn..

Werkstress, voorkom ziekte!

Het is donderdag, morgen is mijn wekelijkse parttime vrije dag, maar opeens stroomt het werk binnen. Diverse verzoeken om een curriculum vitae en brief te bekijken, een vraag..

Diagnose: WIA-uitkering

Het tot een (WIA) uitkering veroordeeld zijn kan nogal wat impact hebben. Dat weet ik zelf maar al te goed, aangezien ik ook deze ‘diagnose’ heb gekregen. Graag..