Medewerker aan het woord: “Een 2e spoortraject aangaan kan heel spannend zijn”

2e spoortraject

Onze collega Maarten Noordijk is arbeidsconsulent en arbeidsdeskundige in opleiding. Maarten begeleidt kandidaten in het 2e spoortraject. Hij merkt dat mensen die bij hem starten vaak angstig zijn om het traject aan te gaan. In deze rubriek ‘Medewerker aan het woord’ vertelt hij hierover.

Maarten vertelt

“Het 2e spoortraject wordt over het algemeen ingezet wanneer iemand vanwege veranderde belastbaarheid niet meer in staat is zijn eigen werk uit te voeren. De kandidaten die ik begeleid geven bij aanvang van het 2e spoortraject vaak aan het spannend te vinden dit traject aan te gaan. Ze hebben bijvoorbeeld van mensen uit hun omgeving gehoord dat zij het traject niet als prettig hebben ervaren, doordat er volgens hen niet op een empathische manier gekeken wordt naar de mens achter de kandidaat. Dit boezemt dan weer angst in bij de kandidaten die ik begeleid.”

Beeld bijstellen

“Vaak zie ik dat het beeld over het 2e spoortraject verandert tijdens de eerste fase van het 2e spoortraject, de oriëntatiefase. In de oriëntatiefase maken we kennis met elkaar, leg ik uit hoe het traject eruit ziet en stellen we samen je competenties, vaardigheden en interesses vast. Wanneer de eerste maanden achter de rug zijn, komen de kandidaten die ik begeleid vaak terug op hun eerste oordeel over het 2e spoortraject. Hun beeld is dan over het algemeen beter en zien zij ook de kansen die het 2e spoortraject hen biedt.”

Denken in mogelijkheden

“Zo zijn er, passend bij de belastbaarheid, vaak nog mogelijkheden om andere werkzaamheden uit te voeren bij de eigen of een andere werkgever. Verder helpen wij kandidaten bij het opstellen van een goed cv en een goede sollicitatiebrief. Als er behoefte aan is kunnen wij ook helpen bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Samen brengen we je mogelijkheden in kaart, daar stemmen we de zoektocht op af.”

 

Save the date: klantendag 2023

Op dinsdag 21 november organiseren wij onze eerste klantendag! Een interactief programma, gericht op Duurzame Inzetbaarheid. Het thema van de dag is: De kracht van wendbare en veerkrachtige..