Medewerker aan het woord: “Volg wat je hart je ingeeft”

Medewerker aan het woord

Onze collega Elbert Kamphorst is register arbeidsdeskundige en (samen met Charlotte van der Weele-Venneman) directeur van ons bedrijf. Elbert heeft in de loop der jaren geleerd om zijn hart te volgen wat betreft het maken van keuzes in zijn loopbaan. In deze rubriek ‘Medewerker aan het woord’ vertelt hij hierover. 

Elbert vertelt

“Ruim 10 jaar geleden kreeg ik de opmerking: “Volg wat je hart je ingeeft, ga doen wat meer bij je past en waar je weer energie van krijgt”.

Als je luistert naar jezelf, dan merk je vanzelf hoe het met je gaat en of je behoeftes nog wel vervuld worden. Stel jezelf de vraag of je nog tevreden bent met de huidige situatie. Opmerkingen van anderen of stemmetjes in je hoofd kunnen je helpen om een volgende stap te zetten. Ik nam na beraad met mijzelf en mijn omgeving de (toch wel spannende) stap om van een loondienstverband met zekerheden naar het ondernemerschap met meer vrijheid en eigen regie te gaan.”

Mijn ervaring

“In de afgelopen jaren heb ik veel werkgevers en werknemers mogen ontmoeten met vragen binnen de driehoek ‘mens, werk en inkomen’. Vaak was hier sprake van de situatie dat het eigen werk (tijdelijk) niet meer gedaan kon worden. Dit heeft impact op de werkgever en de uit te voeren werkzaamheden, maar zeker ook op de werknemer voor wie de situatie op dat moment erg onzeker is. Wat kan ik nog wél en hoe moet het nu verder? Er kan bij de werknemer een gevoel van machteloosheid ontstaan waarin hij/zij niet meer weet welke kant het op zal gaan.

In gesprek met mijn kandidaten heb ik het vaak over de periode van vóór het verzuim en welke veranderingen er toen waren. Vaak is de constatering dat het emmertje steeds voller werd en er ergens de bekende druppel is die de emmer deed overlopen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het werk dat fysiek altijd lukte, door het ouder worden steeds wat moeizamer gaat. Wanneer je hierover verder in gesprek gaat zijn veel gehoorde opmerkingen: “Ik voelde ergens wel aankomen dat het niet goed ging, maar….” Of bijvoorbeeld “Mensen in mijn directe omgeving zagen verandering, maar ik luisterde niet naar hun advies…”. Wij mensen zijn er goed in geworden om de schijn op te houden. We doen alsof het allemaal wel goed gaat en laten alleen de positieve kanten van onszelf zien. Uiteindelijk is dat niet meer vol te houden en is een ziekmelding onvermijdelijk.”

Mijn advies

“Het is goed om regelmatig de balans op te maken en eerlijk te zijn tegen jezelf. Stel jezelf de volgende vragen: Krijg ik nog energie van hetgeen wat ik doe? Lukt het fysiek nog en waar wil ik bijvoorbeeld over 2 jaar staan in mijn werk? Als we het hebben over het voorkomen van verzuim en het duurzaam inzetbaar willen zijn, zijn dit wezenlijke vragen.

Nu, 10 jaar later, kan ik zeggen dat wanneer je datgene gaat doen wat écht bij je past, dit  veel voldoening geeft. Voor mij is dat iedere dag weer aan de orde. Openstaan voor alternatieven en het maken van keuzes horen hierbij. Als voorbeeld geef ik mensen vaak mee dat waar een deur sluit (bijvoorbeeld geen terugkeer in eigen werk), er vaak meerdere andere deuren open gaan. Het is, wanneer er mogelijkheden zijn, een kwestie van je ervoor open stellen en je eigen plan maken gericht op passend werk en de toekomst. Laat je hierin bijstaan door coaches die met je mee willen denken, kunnen reflecteren en je advies kunnen geven. Zorg er wel voor dat je de regie houdt over je loopbaan. Jij bent immers de regisseur over je eigen leven.”

Ons bedrijf

“VDHC Werkadvies (Van Dreumel Human Capital) is al meer dan 15 jaar werkzaam in het  begeleiden en coachen van mensen die een steuntje in de rug nodig hebben op het gebied van re-integratie. In de afgelopen jaren zien we steeds meer een verschuiving van trajectbegeleiding naar arbeidsdeskundige advisering. Thema’s als preventie en duurzame inzetbaarheid zullen steeds meer op de voorgrond komen te staan vanwege de krimpende beroepsbevolking, het tot op steeds latere leeftijd moeten doorwerken en de flexibele arbeidsmarkt. VDHC Werkadvies kan hierin ondersteunen en is klaar voor de toekomst.

Voor mij persoonlijk betekent het ook weer nadenken over wat mij drijft, waar ik energie van krijg en wat ik nodig heb om mijn doelen te verwezenlijken. De opmerking van ruim 10 jaar geleden is nog steeds actueel, als ik mijn hart blijf volgen, vind ik vanzelf de juiste weg.”

Bereikbaarheid zomervakantie 2024

Ook voor onze medewerkers is de vakantieperiode aangebroken. Wij zorgen ervoor dat wij gewoon bereikbaar blijven in de vakantieperiode voor al jullie vragen. Wij hopen op jullie begrip..