Kandidaat aan het woord: “De ondersteuning gaf mij de helderheid die ik nodig had om een nieuwe weg in te slaan.”

Re-integratie na burn-out in de zorg

Hoe ervaren onze klanten de dienstverlening? In deze rubriek komen onze klanten aan het woord, desgewenst anoniem. Vandaag het verhaal van kandidate Anouk (gefingeerde naam), die dankzij de begeleiding van Maarten meer grip kreeg op haar situatie van re-integratie na haar burn-out in de zorg. Hierbij vertelt ze haar verhaal.

Wat was het probleem?

Anouk, 30 jaar oud, vertelt: “Toen ik bij VDHC Werkadvies kwam, werkte ik als activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg. Ik raakte ziek in augustus 2022, na een periode waarin werk en privé steeds minder in balans waren. Thuis had ik een jonge baby die veel zorg vroeg. Toen de situatie thuis weer stabiel was en ik na mijn zwangerschapsverlof weer aan het werk ging, kwam ik terecht in een instabiele werksituatie. Er was veel verloop binnen mijn team en een hoge werkdruk door crisisplaatsingen. Het lukte me niet meer om alle ballen in de lucht te houden.

In juni begonnen de eerste klachten, zoals vermoeidheid, fysieke spanningen en slapeloosheid. Ik reageerde emotioneel op incidenten met cliënten op het werk, dat kende ik helemaal niet van mijzelf. Uiteindelijk voelde ik mij emotioneel uitgeput en moest ik mij ziekmelden.

In het begin vond ik het moeilijk om mijn weg te vinden in het proces van herstel en re-integratie. De communicatie met mijn leidinggevende verliep niet altijd soepel en ik had soms het gevoel dat mijn situatie niet volledig werd begrepen. Daardoor duurde het even voordat ik de juiste ondersteuning kreeg. Daarnaast had ik in deze periode te maken met verschillende contactpersonen, wat het proces soms ingewikkeld maakte. Dit alles zorgde ervoor dat ik me niet altijd gehoord voelde en begon te twijfelen over mijn toekomst in mijn toenmalige functie. Ook voelde ik mij erg schuldig richting mijn cliënten en collega’s, doordat er weer een bekend gezicht was weggevallen.”

Hoe heeft VDHC Werkadvies geholpen?

“Ik was zelf al begonnen met het maken van een opbouwschema voor werk en volgde schematherapie in groepsvorm (een aanrader!). Het opbouwen in mijn toenmalige functie leek goed te gaan, maar op een gegeven moment moest ik dit weer afschalen. Een collega sprak haar zorg naar mij uit en vroeg zich af of dit nog wel de plek voor mij was. Dit zette mij aan het denken.

Het was een opluchting toen Maarten van VDHC Werkadvies in beeld kwam. Hij was voor mij een onpartijdige persoon die mij hielp om weer grip te krijgen op mijn situatie, zodat ik kon re-integreren na mijn burn-out in de zorg. Bij hem kon ik heel eerlijk zijn, zonder angst voor de gevolgen. We bespraken mijn gevoelens (onder andere rouw om het loslaten van mijn toenmalige functie) en ervaringen, Maarten stelde concrete stappen voor. Hij benadrukte mijn sterke punten en hielp mij om overzicht te houden in een traject dat soms chaotisch aanvoelde.

Wat ik bijzonder waardeerde, was dat Maarten zich volledig op mij als persoon richtte. Zijn begeleiding was praktisch, zonder oordeel, en afgestemd op mijn tempo. Hij hielp me om keuzes te maken die goed waren voor mijn herstel, zoals het verkennen van andere functies binnen de organisatie. Zijn rustige benadering gaf me vertrouwen.

Maarten leerde me om beter mijn grenzen te bewaken en om open het gesprek aan te gaan. Dit gaf mij niet alleen rust, maar ook de kracht om stappen te zetten die ik eerder niet durfde te overwegen. Samen hebben we een plan uitgewerkt voor een nieuwe functie die beter aansloot bij mijn wensen en mogelijkheden. Maarten is voor mij echt goud waard!”

De afloop

“Dankzij de begeleiding van Maarten en mijn eigen inzet werk ik nu bij dezelfde werkgever in een nieuwe functie als gedragskundig medewerker. Dit past veel beter bij wie ik nu ben en geeft me de stabiliteit die ik nodig heb. Het voelt alsof ik na een moeilijke periode eindelijk mijn plek heb gevonden. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en kijk met vertrouwen naar de toekomst. Het voelt alsof het zo had moeten zijn.

Wat dit traject mij heeft geleerd, is dat het belangrijk is om naar jezelf te blijven luisteren en niet bang te zijn om hulp te vragen. Het is niet altijd een makkelijk proces, maar met de juiste begeleiding is het zeker mogelijk om weer vooruit te komen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om ook stappen te zetten in de richting van een duurzame toekomst.”

Meer weten?

Zit je met soortgelijke vragen als de kandidate uit bovenstaand verhaal en wil je meer informatie? Mail dan naar onze backoffice, wij zorgen dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.

Lees hier ook het verhaal van Florian, die te maken met depressieve klachten en burn-out.

Ik ben ziek… wat nu?

Ziek zijn is vervelend genoeg, en dan komt er ook nog van alles op je af rondom werk wanneer je je ziek moet melden. Wat wordt er eigenlijk..