Kandidaat aan het woord: “Het 2e spoortraject is niet iets waar je zelf voor kiest, maar met de juiste begeleiding hoeft het geen extra ballast te zijn.”

Depressie en burn-out klachten

Hoe ervaren onze klanten de dienstverlening? In deze rubriek komen onze klanten aan het woord, desgewenst anoniem. Vandaag het verhaal van Nicole (gefingeerde naam), een kandidate die uitviel vanwege een depressie en burn-out klachten. Ze heeft onlangs het tweede ziektejaar afgerond, met ondersteuning van onze collega Anneloes. In een periode vol emoties en onzekerheid kijkt ze terug op haar traject tot nu toe.

Wat was het probleem?

Nicole (44 jaar) werkte als KYC-analist bij een internationaal bedrijf. “Mijn werk draaide om klantonderzoeken: wie is de klant, waar komt het geld vandaan, zijn er risico’s? Interessant werk, maar de sfeer binnen het team verslechterde. Ik kreeg te maken met een collega waarmee het niet klikte. Ondanks dat ik dit meerdere keren aangaf, werd de samenwerking niet aangepast. Dat begon me op te breken.”

Langzaam bouwden de klachten zich op. “Ik kreeg eczeem, hoofdpijn, buikpijn en ik herkende mezelf niet meer. Er kwam angst bij kijken: ik werd zenuwachtig voor overleggen, voelde me niet meer veilig. Toen ik me uiteindelijk ziekmeldde in maart 2023, voelde het alsof er iets in mij brak. In eerste instantie hoopte ik dat op vakantie gaan of gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts zouden helpen. Maar ik bleef achteruitgaan. Ik bleek depressief te zijn en had burn-out klachten.”

De GGZ werd betrokken en Nicole startte een intensief traject met groepsbehandelingen. “Dat was heftig. In het begin dacht ik echt: wat doe ik hier? Maar ik ontdekte ook dat ik niet de enige ben met zulke gevoelens. Het was confronterend en tegelijkertijd helend. Ik heb gewerkt aan mijn zelfbeeld, aan het verwerken van oude pijn en ben nog altijd bezig met traumatherapie.”

Ondertussen probeerde Nicole voorzichtig weer te werken. “Vanaf augustus 2024 begon ik met 16 uur per week. Dat voelde als een eerste stap vooruit.”

Hoe heeft VDHC Werkadvies geholpen?

“In september 2024 kwam Anneloes in beeld,” vertelt Nicole. “Eerlijk gezegd voelde dat eerst als ‘nog iets erbij’. Ik was net begonnen met werken en wilde me daarop focussen. Het tweede spoortraject voelde als een verplicht nummer. Maar Anneloes gaf me rust.

Ze nam de tijd, legde rustig uit wat het traject inhield en hielp me zonder te pushen. Wat ik erg prettig vond, was dat zij zowel de wereld van re-integratie als het UWV goed kent. Dat gaf me vertrouwen. Ze hielp met praktische zaken zoals contact met HR en gaf richting in het zoeken naar andere mogelijkheden.

Mijn focus lag lange tijd op terugkeer in mijn eigen werk. Maar toen dat steeds onzekerder werd, hielp Anneloes me om ook naar andere opties te kijken. Ze deed dat op een rustige manier, waardoor ik me niet opgejaagd voelde.”

Hoe gaat het nu?

Onlangs kreeg Nicole te horen dat haar contract wordt beëindigd. “Het kwam niet als een complete verrassing, maar het hakte er wel in. Het voelt als definitief afscheid nemen van een deel van jezelf. En dat doet pijn. Ik heb een WIA-uitkering toegekend gekregen, maar wat dat precies inhoudt, moet ik nog uitzoeken en verwerken.”

Toch zijn er ook nieuwe stappen gezet. “Ik loop binnenkort een dag mee in het onderwijs om te kijken of onderwijsassistent misschien iets voor me is. Ook doe ik wekelijks vrijwilligerswerk bij een organisatie waar ik met ouders praat over opvoeding. Dat geeft structuur, houvast. Maar als het me te veel energie kost, dan stop ik ermee. Dat is wel echt een aandachtspunt: beter luisteren naar mijn grenzen.”

Tot slot

“Soms denk ik dat ik er bijna ben, en dan komt er toch weer een terugval qua depressie en burn-out klachten. Het blijft zoeken. Maar ik heb wel geleerd dat ik niet alles in mijn eentje hoef op te lossen. De begeleiding van Anneloes gaf mij ruimte en richting. Het tweede spoortraject is niet iets waar je zelf voor kiest, maar als je de juiste begeleiding hebt, hoeft het geen extra ballast te zijn.

Voor nu ligt mijn toekomst open. Dat is spannend, maar misschien ook wel hoopvol.”

Meer weten?

Zit je in een soortgelijke situatie als de kandidate uit bovenstaand verhaal en wil je meer informatie? Mail dan naar info@vdhcwerkadvies.nl, wij zorgen dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.