Re-integratie voor werknemers: 3 praktische tips

re-integratie voor werknemers

Wanneer je ziek bent uitgevallen op je werk, komt er een moment dat je in gesprek gaat over je re-integratie. Dan vraag je je misschien af: wat wordt er van mij verwacht? En hoe kan ik zelf bijdragen aan een goede terugkeer?

Re-integratie is een gezamenlijke inspanning. Ook jij als werknemer hebt hierin een belangrijke rol. In dit artikel geven we je 3 praktische tips om je goed voor te bereiden op jouw re-integratieproces, zodat je actief en met vertrouwen het gesprek met je werkgever kunt voeren.

1.Denk vooraf na over wat je aankunt en nodig hebt

Zodra duidelijk wordt dat je voor langere tijd uitvalt, wordt er samen met jou een re-integratieplan opgesteld – ook wel een ‘plan van aanpak’ genoemd. Hierin wordt vastgelegd hoe en wanneer je weer (gedeeltelijk) aan het werk gaat.

Bereid je hierop voor door voor jezelf na te gaan:

  • Welke werkzaamheden je nu denkt aan te kunnen
  • Waar je grenzen liggen (bijvoorbeeld qua uren, taken of werkomgeving)
  • Op welke momenten van de dag jij je het beste voelt
  • Hoe je een opbouw in uren of dagen voor je ziet

Schrijf dit op en neem je aantekeningen mee naar het gesprek. Zo laat je zien dat je actief meedenkt en geef je zelf richting aan wat voor jou werkt binnen je re-integratie.

2.Wees open over jouw behoeften, maar deel alleen wat goed voelt

Je bent niet verplicht om alles te delen over je ziekte of privéleven. Wat wél belangrijk is, is dat je aangeeft wat jij nodig hebt om weer stappen te kunnen zetten richting werk.

Dat kan gaan over:

  • Duidelijkheid over je taken of verwachtingen
  • Meer structuur of rustmomenten
  • Begeleiding of coaching op de werkvloer

Weet je niet zeker of je huidige werk nog bij je past? Probeer het bespreekbaar te maken. Er zijn soms meer mogelijkheden dan je denkt – van (tijdelijke) aanpassingen in je huidige werk tot (gedeeltelijk) ander werk binnen of buiten het bedrijf. Hoe duidelijker jij bent over jouw wensen en grenzen, hoe beter je geholpen kunt worden in je re-integratieproces.

3.Blijf betrokken bij je werk en collega’s

Ook als je (nog) niet werkt, helpt het om betrokken te blijven bij je werkomgeving. Dat verlaagt de drempel om op termijn weer terug te keren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Af en toe een telefoontje of contact via e-mail met je leidinggevende
  • Een koffiemomentje op je werk
  • Een wandeling met een collega

Heb je ergens moeite mee? Benoem het. Misschien is het fijner om eerst op een neutrale plek af te spreken voordat je weer naar je werk komt. Samen kun je zoeken naar wat bij jouw herstel past.

Tot slot: jouw rol in je re-integratie is waardevol

Re-integratie draait om samenwerking: tussen jou, je werkgever en vaak ook de bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige/re-integratiespecialist. Door goed voorbereid het gesprek in te gaan, open te communiceren over je grenzen én betrokken te blijven, geef je je herstel de ruimte en vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer naar werk.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan bijvoorbeeld ook ons artikel Ik ben ziek, wat nu?.

Ik ben ziek… wat nu?

Ziek zijn is vervelend genoeg, en dan komt er ook nog van alles op je af rondom werk wanneer je je ziek moet melden. Wat wordt er eigenlijk..