Ergotherapie als onderdeel van re-integratie
Tijdens onze recente lunchsessie spraken we met Marike Robbers van Ergotherapie Apeldoorn over de rol van ergotherapie bij re-integratie.
Marike, sinds 2004 ergotherapeut, vertelde ons wat haar aanspreekt in het vak: “Ik vind het mooi om een kijkje te krijgen in iemands leven en om samen met de cliënt te zoeken hoe iemands zelfredzaamheid te vergroten. Dit met als doel dat de cliënt betekenisvolle, dagelijkse activiteiten weer naar tevredenheid op kan pakken.”
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie ondersteunt mensen die door ziekte, een handicap of ouderdom moeite hebben met dagelijkse activiteiten. De focus ligt op wat iemand wél kan, en helpt hen om ondanks beperkingen hun leven opnieuw in te richten. Denk aan mensen die na kanker worstelen met vermoeidheid of mensen met Parkinson die hun werk niet meer op dezelfde manier kunnen doen.
Marike vertelt: “Vooral door COVID-19 is ergotherapie bekender geworden. Onder andere bij deze doelgroep is gebleken dat aandacht hebben voor energiemanagement, cognitieve klachten en prikkelverwerking helpend is bij herstel en het vergroten van de belastbaarheid. Bij andere klachten pasten we dit al langer toe, maar waren de verwijzers er minder bekend mee.”
Ergotherapie kan helpen bij:
- (Terugkeren naar) werk
- Huishoudelijke taken
- Het gezins- en sociale leven
- Sporten en hobby’s oppakken
Ergotherapie en re-integratie
Ergotherapie kan uitkomst bieden bij vragen zoals:
- Hoe kan ik weer aan het werk, ondanks mijn energietekort?
- Hoe bouw ik mijn uren op zonder terug te vallen?
- Hoe houd ik werk en privé in balans?
- Hoe ga ik om met prikkelgevoeligheid en vermoeidheid?
Opbouw in werk kan een onderdeel van de zorgvraag van een cliënt zijn. Het kan gebeuren dat er tijdens een re-integratie 2e spoortraject ontdekt wordt dat de inzet van ergotherapie nodig is, bijvoorbeeld wanneer iemand telkens terugvalt bij het opbouwen van uren, terwijl het er wel op lijkt dat de persoon tot meer in staat is. Ook kan het zijn dat iemand lichamelijke klachten ervaart die de re-integratie in de weg staan.
De ontdekking dat de inzet van een ergotherapeut helpend kan zijn, kan door de bedrijfsarts gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook door je huisarts, revalidatiearts, neuroloog of reumatoloog. Een re-integratiespecialist of arbeidsdeskundige mag hier ook op attenderen. Het kan ook goed helpend zijn in het eerste ziektejaar, alvorens het 2e spoor start.
De rol van de ergotherapeut
De ergotherapeut zoekt graag afstemming met de bedrijfsarts, die de leiding heeft in het re-integratietraject. Samen zorgen ze voor een evenwichtige werk-privébalans, zodat de cliënt duurzaam en gedoseerd kan opbouwen.
Tot slot
Ergotherapie wordt vergoed voor 10 uur per kalenderjaar, met mogelijkheden voor extra uren via aanvullende verzekeringen. Het valt onder het eigen risico en is toegankelijk met of zonder verwijzing.