Een werkervaringsplek (WEP) tijdens re-integratie 2e spoor

Werkervaringsplek

Je bent erachter gekomen dat je (mogelijk) je eigen werk niet meer kan doen nadat je uitgevallen bent vanwege ziekte. Wat nu?

Tijdens je re-integratie 2e spoortraject kan het zijn dat de optie voor een werkervaringsplek ter sprake komt. Geen idee wat dat is? Wij leggen het aan je uit.

Werkervaringsplek als re-integratiemogelijkheid

Ooit gehoord van een werkervaringsplek (WEP) als re-integratiemogelijkheid? Een werkervaringsplek binnen re-integratie 2e spoor is een tijdelijke plaatsing bij een andere werkgever. Het primaire doel van een werkervaringsplaats in dit proces is om de werknemer te helpen met:

  • Oriëntatie op nieuwe werkvelden: Ontdekken welke sectoren en functies passen bij de fysieke en mentale capaciteiten van de werknemer.
  • Aanpassing en vertrouwen: Zich aanpassen aan een nieuwe werkomgeving en vertrouwen opbouwen in het vermogen om weer aan het werk te gaan. Het opbouwen van belastbaarheid en weer een arbeidsritme krijgen of het huidige arbeidsritme behouden.
  • Vaardigheden opbouwen: Nieuwe vaardigheden ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van ander werk.
  • Geschiktheid beoordelen: De geschiktheid van de functie voor de werknemer evalueren, met het oog op een mogelijke vaste aanstelling.

Een werkervaringsplek kan er aan bijdragen dat er weer toekomstperspectief is.

Voordelen van een werkervaringsplek voor werkgevers

Voor werkgevers biedt het aanbieden van een werkervaringsplaats binnen het 2e spoor ook een aantal voordelen:

  • Potentieel talent: Werkgevers kunnen potentiële talenten ontdekken die anders misschien niet in aanmerking zouden komen voor reguliere werving.
  • Maatschappelijke betrokkenheid: Bijdragen aan de samenleving door mensen te helpen die vanwege ziekte of beperkingen moeite hebben gehad om werk te vinden.
  • Geen risico’s: Er is doorgaans geen verplichting om de werknemer na de werkervaringsperiode een vaste baan aan te bieden, waardoor het risico voor de werkgever minimaal is.

Het inzetten van een werkervaringsplek biedt werknemers die langdurig ziek zijn geweest of een beperking hebben een mogelijkheid om terug te keren naar de arbeidsmarkt.

Ik heb een werkervaringsplek, en nu?

Wanneer je een werkervaringsplek hebt, blijf je in eerste instantie in dienst bij je huidige werkgever. Je huidige werkgever blijft in deze periode verantwoordelijk voor het uitbetalen van je salaris.

Een werkervaringsplek is tijdelijk, in eerste instantie voor 6 tot 8 weken. Als dit voor iedereen goed bevalt, kan het omgezet worden in een detachering. Bij detachering zal je huidige werkgever in de meeste gevallen een vergoeding krijgen van de werkgever waar je gedetacheerd bent. Je huidige werkgever is nog steeds degene die jou je salaris zal uitbetalen. Een detachering zou uiteindelijk kunnen leiden tot een vaste aanstelling, indien nodig in combinatie met een WIA uitkering.

De rol van je re-integratiespecialist

Wanneer je start met je werkervaringsplek, onderneemt je re-integratiespecialist in die periode de volgende activiteiten samen met jou:

  • Coaching en begeleiding: De werknemer ontvangt coaching om hem te ondersteunen in de nieuwe werkomgeving.
  • Evaluaties: Regelmatige evaluaties om de voortgang en geschiktheid van de functie te beoordelen.
  • Aanpassingen: Indien nodig worden aanpassingen in de taken of werkomgeving aangebracht om beter aan te sluiten bij de capaciteiten van de werknemer.

Aan het einde van de werkervaringsperiode wordt een uitgebreide evaluatie uitgevoerd om te bepalen of de functie geschikt is voor de werknemer. Mogelijke uitkomsten zijn een vast contract bij de nieuwe werkgever, verdere ondersteuning bij het zoeken naar andere mogelijkheden wanneer de functie niet geschikt blijkt of terugkeer naar het 1e spoor. Van terugkeer naar spoor 1 kan sprake zijn wanneer de werkervaringsplek je heeft geholpen om voldoende vaardigheden en vertrouwen op te bouwen om terug te keren naar je eigen werkgever.

Tips voor een succesvolle ervaring bij je werkervaringsplek tijdens re-integratie 2e spoor

Om het meeste uit een werkervaringsplaats binnen re-integratie 2e spoor te halen, hebben wij enkele tips. Tips voor werkgevers die de werkervaringsplek aanbieden:

  • Duidelijke communicatie: Zorg voor duidelijke communicatie met zowel de werknemer als het re-integratiebedrijf over verwachtingen en verantwoordelijkheden.
  • Ondersteuning en begeleiding: Bied de nodige ondersteuning en begeleiding aan de werknemer om te helpen succesvol te integreren.
  • Flexibiliteit: Wees bereid om taken en verantwoordelijkheden aan te passen aan de capaciteiten van de werknemer.

Tips voor werknemers:

  • Proactieve houding: Toon een proactieve houding en wees bereid om te leren en je aan te passen aan de nieuwe werkomgeving.
  • Open communicatie: Communiceer openlijk met je begeleider over eventuele uitdagingen of zorgen die je tegenkomt. Bespreek samen wat je nodig hebt om verder te kunnen ontwikkelen.
  • Zelfreflectie: Reflecteer regelmatig op je eigen voortgang en noteer geleerde lessen en gebieden voor verbetering.

Conclusie

Een werkervaringsplek binnen het kader van re-integratie 2e spoor biedt een waardevolle kans voor werknemers om weer actief te worden op de arbeidsmarkt. Door het opdoen van nieuwe ervaringen en vaardigheden in een andere omgeving, kunnen zij hun mogelijkheden voor een succesvolle terugkeer naar werk aanzienlijk vergroten. Voor werkgevers biedt het ook de kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren en potentieel talent te ontdekken zonder directe verplichtingen. Met een goed opgezet plan, duidelijke communicatie en wederzijdse betrokkenheid kan een werkervaringsplek binnen het 2e spoor resulteren in een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen of sta je als werkgever open voor het aanbieden van een werkervaringsplek? Mail dan naar administratie@vdhcwerkadvies.nl, wij zorgen dat je bericht bij de juiste persoon terecht komt.

Bereikbaarheid zomervakantie 2024

Ook voor onze medewerkers is de vakantieperiode aangebroken. Wij zorgen ervoor dat wij gewoon bereikbaar blijven in de vakantieperiode voor al jullie vragen. Wij hopen op jullie begrip..